آشنایی با سازمان فضایی ایران:
شنبه 25 دی 1395
آشنایی با سازمان فضایی ایران:
کشور ما از سال ۴۸ به عضویت در مجامع بینالمللی فضایی درآمد. فعالیت این سازمان در سالهای اول هماهنگی رلههای مخابراتی بود. سازمان فضایی ایران فعالیت فضایی را از ۱۲ بهمن ۸۲ آغاز کرد و سال ۸۸ به فناوری ارسال ماهواره به خارج از جو زمین دست یافت.
در این راستا به عضویت کمیته استفاده صلحآمیز از فضای ماورای جو سازمان ملل متحد (CPUOS) و سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه (APSCO) درآمده است.
دکتر حسن کریمی، رئیس سابق پژوهشگاه فضایی ایران و دانشیار دانشگاه خواجه نصیر طوسی، درباره دستاوردهای فضایی ایران در سالهای اخیر به جامجم میگوید: فعالیت جدی حوزه فضایی از سال ۸۴ آغاز شد و ماهوارهبر سفیر و ماهوارههای امید و نوید از نخستین دستاوردهای فضایی کشور است. اکتساب فناوری فضایی تاکنون با تکیه بر فناوریهای بومی و در مدارهای پایین با طول عمر ۵/۱ تا ۲ ماه همراه بوده است.
کریمی درباره افق پیش روی فناوری فضایی در ایران میافزاید: رسیدن به مدارهای عملیاتی با ماهوارههای کوچک یا نانو از برنامههای آینده فضایی ایران است.
این ماهوارهها در مرحله اول کاربرد ندارند، اما پس از تصویب فناوری ماهوارههای با طول عمر بیشتر در مدارهای بالاتر میتوانند خدماتی مثل تصویربرداری، پایش آب و هوا و سنجش از دور انجام دهند.
برای رسیدن به این فناوری، نیاز به ماهوارهبرهای قویتر با تکیه بر پتانسیلهای داخلی است. در ارتفاع ۳۶ هزار متری زمین، مدار زمین ثابت است که ماهوارههای مخابراتی در آن قرار میگیرند و ایران در تلاش برای ارسال ماهواره به این مدار در برنامههای فضایی آینده است. البته میتوان با ماهوارههای مشارکتی یا استیجاری نیز ماهوارهای از طرف ایران در این مدار قرار داد تا جایگاه ایران در این مدار حفظ شود.